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Best of January 2016

Following are a dozen questions answered by the engineering staff
as part of the NFSA's Expert of the Day (EOD) member assistance
program being brought forward as the "Best of January 2016."  If
you have a question for the NFSA EOD (and you are an NFSA
member), send your question to eod@nfsa.org and the EOD will
get back to you.

It should be noted that the following are the opinions of the NFSA
Engineering Department staff, generated as members of the
relevant NFPA technical committees and through our general
experience in writing and interpreting codes and standards.  They
have not been processed as formal interpretations in accordance
with the NFPA Regulations Governing Committee Projects and
should therefore not be considered, nor relied upon, as the official
positions of the NFPA or its Committees.  Unless otherwise noted
the most recent published edition of the standard referenced was
used.

Question 1 - System Protection Area Limitations
Is a 3-story 60,000 square-foot ordinary hazard building permitted
to be protected with a single sprinkler system if each floor area is
less than 52,000 square-feet?

Answer: No, not if the enforced code adopts the 2013 or later
edition of NFPA 13. The standard only permits a 3-story building to
be protected by a single system if the aggregate floor area is
52,000 square feet or less as per NFPA 13 (2016) 8.2.4.3. With an
aggregate floor area of 60,000 square-feet, at least two systems
would be required as per 8.2.4.1*: One serving the first floor and
another serving the second and third as permitted by 8.2.4.2. (This
language originally appeared in the 2013 edition as Section
8.16.1.5.)

8.2.4 Floor Control Valve Assemblies.

8.2.4.1* Multistory buildings exceeding two stories in height
shall be provided with a floor control valve, check valve,
main drain valve, and flow switch for isolation, control, and
annunciation of water flow on each floor level.

8.2.4.2 The floor control valve, check valve, main drain
valve, and flow switch required by 8.2.4.1 shall not be
required where sprinklers on the top level of a multistory
building are supplied by piping on the floor below.

8.2.4.3 The floor control valve, check valve, main drain
valve, and flow switch required by 8.2.4.1 shall not be
required where the total area of all floors combined does
not exceed the system protection area limitations of 8.2.1.
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8.2.1 The maximum floor area on any one floor to be
protected by sprinklers supplied by any one sprinkler
system riser or combined system riser shall be as follows:
....
(2) Ordinary hazard - 52,000 ft2 (4830 m2)
....

 
Editions prior to 2013 do not limit the number of floors less than
52,000 square-feet that may be supplied by a single system riser.
However, the NFPA Automatic Sprinkler System Handbook, 2010
Edition, does suggest that the intent of the 52,000 square-foot
limitation is per fire area. If floors are connected by unprotected
vertical openings, the aggregate area of the multi-floor fire area
protected by a single sprinkler system should be limited to 52,000
square-feet or less.
 
 
Question 2 - Performing an Air Test in Lieu of a Hydrostatic
Test for System Acceptance
A single interlock preaction system is to be installed in vaults where
important paper documents will be stored. The owner requests that
no hydrostatic test will be conducted upon completion. Is an air test
a permissible alternative to performing a hydrostatic test?

Answer: No. All systems must be hydrostatically tested at 200 psi
for 2 hours. There are some exceptions listed in 25.2.1* of NFPA
13, but in this situation, the only acceptable test is the hydrostatic
test. While "pressure is pressure," the effect of that pressure can be
different when the pressure is generated by a different source. The
key difference is in the ability of air versus water to compress. Air
undergoes a substantial volume change when compressed while
water does not. If the pressure confinement is suddenly eliminated,
through the failure of a section of piping or a fitting, both the air and
water go back to their pre-pressurized volumes. For water this is
negligible but for air this considerable expansion can result in
projectile movement of loose and damaged parts of the system;
essentially creating shrapnel. It is for this reason that NFPA 13
limits air pressure tests to a maximum of 40 psi.

 

Question 3 - Connecting Sprinkler Drains to Existing
Condensate Drain Riser
Is it permissible under NFPA 13 to connect a sprinkler drain in a
high rise building to an existing 2-inch condensate drain riser?

Answer: No, sprinkler risers cannot be directly connected to
condensate risers under typical circumstances. If the condensate
riser discharges to the sewer, connection is explicitly prohibited by
8.16.2.6.1*.




8.16.2.6.1* Direct interconnections shall not be made
between sprinkler drains and sewers.

A.8.16.2.6.1 Where possible, the main sprinkler riser drain
should discharge outside the building at a point free from
the possibility of causing water damage. Where it is not
possible to discharge outside the building wall, the drain
should be piped to a sump, which in turn should discharge
by gravity or be pumped to a wastewater drain or sewer.
The main sprinkler riser drain connection should be of a
size sufficient to carry off water from the fully open drain
valve while it is discharging under normal water system
pressures. Where this is not possible, a supplementary
drain of equal size should be provided for test purposes
with free discharge, located at or above grade.
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While it is conceivable that a situation could exist where it would be
possible to connect small auxiliary drains to a condensate drain that
is not directly connected to the sewer, the condensate line is
unlikely to be sufficient in size to accommodate the full flow of a 2-
inch Main Drain discharge under system pressure as required by
8.16.2.4.4 nor sized to comply with 8.16.2.4.8.

8.16.2.4.4 Drains shall discharge outside or to a drain
connection capable of handling the flow of the drain. [See
Figure A.8.17.4.1(b).]

8.16.2.4.8 Where drain connections for floor control valves
are tied into a common drain riser, the drain riser shall be
one pipe size larger downstream of each size drain
connection tying into it.

 

Question 4 - New Sprinklers with Old Manufacturing Dates
With regard to NFPA 13 Section 5.1.1*, "Only new sprinklers shall
be installed in sprinkler systems"; does the standard require "new"
sprinklers to bear "new" dates?

Answer: No, the determination that a sprinkler is "new" is not
based on its date of manufacture but on whether it has ever been
previously installed. The intent of the requirement is to prevent
sprinklers from being removed and reinstalled; whether in the same
fitting or a different system altogether. The standard only permits
"new" (i.e. never previously installed) sprinklers to be used.

It should be noted that, although not explicitly stated in the
standard, the presumption is that "new" sprinklers have been
properly stored and protected against damage between the time
that they are manufactured and installed; for example, in the
manufacturer's original packaging or equivalent or in an approved
sprinkler cabinet.

 

Question 5 - Omitting Sprinklers in Noncombustible Vestibule
A building will be protected in accordance with NFPA 13. The entry
vestibule will be noncombustible construction (with no glass used)
and will not be heated. Can sprinklers be omitted from this
enclosed space?

Answer: No. NFPA 13 utilizes the concept that all spaces are
protected with fire sprinklers unless a space is permitted to omit the
sprinklers. There are no specific allowances to omit the sprinklers
for an entry vestibule.

Assuming that the concern is that the space is not heated, one
option would be to use a dry sidewall sprinkler to protect the
vestibule. If this is not an option, then it is best to consult the
authority having jurisdiction (AHJ) to see if there are any
alternatives. There have been some scenarios where the footprint
of a vestibule or revolving door enclosure have been permitted by
the AHJ to omit the sprinkler for practical purposes provided that
the floor area is covered by adjacent sprinklers in the adjoining
space. However, the standard does not state that allowance so the
decision would have to come from the AHJ.

 

Question 6 - Adjusting Design Areas to Comply with Required
Minimums
The design density for an Extra Hazard occupancy building has
been determined to be 0.3 gpm/square-foot over a 2000 square-
foot design area. High-temperature sprinklers will be used for a 25
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percent area reduction for high temperature sprinklers in Extra
Hazard (EH) occupancies as permitted by NFPA 13 Section
11.2.3.2.6.

 

11.2.3.2.6 High-Temperature Sprinklers. Where high
temperature sprinklers are used for extra hazard
occupancies, the area of sprinkler operation shall be
permitted to be reduced by 25 percent without revising the
density, but not to less than 2000 ft2 (186 m2).

It has been determined that the design area must have a length
parallel to the branch lines as per 23.4.4.2.1* of at least 53.67 feet
and requires at least 5 sprinklers per branch. Due to the
narrowness of the building, there are only three branch lines across
so taking 5 sprinklers on each results in a rectangular area of only
about 1500 square-feet.

23.4.4.2.1* Where the design is based on the density/area
method, the design area shall be a rectangular area having
a dimension parallel to the branch lines at least 1.2 times
the square root of the area of sprinkler operation (A) used,
which shall permit the inclusion of sprinklers on both sides
of the cross main.
 

How should this design area be adjusted to at least 2000 square-
feet to comply with the requirements of NFPA 13?

Answer: The number of sprinklers on each branch line must be
increased to seven to meet both the minimum design area length
(53.67 feet) and minimum design area requirement (2000 square-
feet)". This will satisfy both 11.2.3.2.6 and 23.4.4.2.1*.

Based on the total required size of the design area and sprinkler
coverage shown in the drawing provided, the design area will need
to include 21 sprinklers. The standard requires the rectangular area
to have a minimum dimension parallel to the branch lines of 53.67
feet (5 sprinklers) but, in order to include a total of 21 sprinklers
with just 3 branch lines, that dimension must be lengthened to
include 7 sprinklers (79.87 feet) satisfying 23.4.4.2.1*. Including all
3 available branch lines will create a design area of 2077 square-
feet satisfying 11.2.3.2.6.

 

Question 7 - Sprinklers on Covered Patio with Gas Fireplace
It has been determined that a covered patio does not require fire
sprinklers. If a gas-fired fireplace is installed on the patio, would the
area now require sprinklers according to NFPA 13?

Answer: No. NFPA 13 requires sprinklers for exterior projections
over specified widths based primarily on the materials of
construction. If there is storage below the projection then sprinklers
would be required. However, the presence of a fireplace on the
patio would not be classified as storage. If it has been determined
that the materials of the projection were such that sprinklers were
permitted to be omitted from this space, then the added presence
of a fireplace would not be sufficient to require sprinklers.

 

Question 8 - Sizing Water Tanks Including Refill Rate
Is it acceptable to utilize the refill rate when determining tank size
(not a break tank)?

Answer: Yes, the NFPA installation documents permit the refill
rates from water supplies to meet part of the duration demand. This
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concept is best expressed in the NFPA 22 Section 4.1.4. This
section, which is new in the 2013 edition, reads as follows:

4.1.4 A tank shall be sized so that the stored supply plus
reliable automatic refill shall be sufficient to meet the
demand placed upon it for the design duration.

 

It must be noted that if this tank provides suction to a fire pump it is
by definition (in both NFPA 20 and NFPA 22) considered a break
tank and the rules for sizing and arranging the refill mechanisms
must be followed. These rules can be found in NFPA 22 Section
14.5.3.

The following is the definition of a break tank in NFPA 22:

3.3.1 Break Tank. A tank providing suction to a fire pump
whose capacity is less than the fire protection demand (flow
rate times flow duration).

If this tank does not include a fire pump, it would not technically be
a break tank but the reliability and arrangement of the refill
mechanism must be evaluated to ensure that the required duration
of the fire protection system is available.

 

Question 9 - Concern for Overpressurization in Multipurpose
NFPA 13D System
A NFPA 13D multipurpose system will be supplied from a common
cistern tank fed by a well pump. The sprinkler system (and
combined domestic) will include a 2 hp booster pump. Should there
be a concern that the domestic fixtures may be overpressurized or
that the pump will turn on every time a plumbing fixture is turned
on?

Answer: Yes, but a properly set pressure switch will turn on the
booster pump to feed the operating sprinkler system but will not
turn the pump on upon the flow of the domestic fixtures. A
residential sprinkler will have flows and pressure requirements well
in excess of any typical plumbing fixture. As long as the pump at
worst case does not exceed the maximum pressure ratings of all
the components including the domestic fixtures, over pressurizing
the system should not be an issue. If there is a concern of
overpressurizing the system a pressure-reducing valve set to 80 psi
is acceptable.

 

Question 10 - Sprinklers Remaining in Noncombustible
Concealed Space
Ceilings are added below existing sprinklers in a tenant fit out
creating a noncombustible concealed space. New sprinklers are to
be installed above the new, lower ceiling level. Is it permissible to
leave the existing sprinklers in place in the newly created
concealed space?

Answer: Yes, NFPA 13 Section 8.15.1.2.1* does not require
sprinklers in noncombustible concealed spaces but it does not
prohibit them.

8.15.1.2.1* Concealed spaces of noncombustible and
limitedcombustible construction with minimal combustible
loading having no access shall not require sprinkler
protection.
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Question 11 - Minimum Height for Sprinkler Pipe
Is there a required minimum height above the floor for sprinkler
piping?

Answer: Yes. The building code via the barrier free code
(ICC/ANSI A117.1) would require, in a general sense, a minimum
of 6 feet-8 inches (80 inches) of clearance. Fire sprinkler pipe
should be at or above this minimum height. The 80 inches would
also apply to signs on posts and other projections. 80 inches is the
height of a door. This allows for clear passage under the pipe,
through a door, under a post-mounted sign for most people. The
building code has a higher headroom requirement for habitable
spaces and rooms at 7 feet, but fire sprinkler pipe would not be
required at this minimum height.

 

Question 12 - Determining Limited-Combustibles by Heat
Release Rate
A concealed space will have exposed 2 by 6 douglas fir wood
structural members. Is it possible to consider douglas fir a limited
combustible material based on its heat release rate (HRR)?

Answer: No, douglas fir wood cannot be treated as a
limitedcombustible material in accordance with NFPA 13 Section
3.3.16*.

3.3.16* Limited-Combustible (Material). Refers to a
building construction material not complying with the
definition of noncombustible material that, in the form in
which it is used, has a potential heat value not exceeding
3500 Btu/lb (8100 kJ/kg), where tested in accordance with
NFPA 259, and includes either of the following: (1)
materials having a structural base of noncombustible
material, with a surfacing not exceeding a thickness of 1/8
in. (3.2 mm) that has a flame spread index not greater than
50; or (2) materials, in the form and thickness used, having
neither a flame spread index greater than 25 nor evidence
of continued progressive combustion, and of such
composition that surfaces that would be exposed by cutting
through the material on any plane would have neither a
flame spread index greater than 25 nor evidence of
continued progressive combustion, when tested in
accordance with ASTM E84, Standard Test Method of
Surface Burning Characteristics of Building Materials, or
ANSI/UL 723, Standard Test Method of Surface Burning
Characteristics of Building Materials.

Even if the material had a low enough potential heat value, douglas
fir wood could not comply with the other requirements of the
section. There are no natural wood materials that we are aware of
that will have a low enough flame spread rating to pass the
necessary testing. Wood materials that are acceptable for omitting
sprinklers from within a concealed space are those that are fire
retardant-treated wood complying with NFPA 703 per 8.15.1.2.11.
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